Kaupunkimme – ohjelma 2023
TORSTAI 25.5.2023
klo 13.00–16.00 Kulttuuritalo Valveen elokuvateatteri Studio (Hallituskatu 7) & Teams-etäyhteys
Ketterät rahoitusvaihtoehdot kulttuurialan toimijoille
Kaupunkimme-festivaalin rahoitusinfo yhdessä Oulun kaupungin kulttuuripalveluiden ja Oulun kulttuurisäätiön kanssa: Järjestämme rahoitusinfon torstaina 25. toukokuuta klo 13–15. Oulu2026-alueen toimijoille suunnatussa infossa kuullaan ketteristä kulttuurialan rahoitusvaihtoehdoista Oulun kaupungilta, Pohjoismaiselta kulttuurirahastolta, Taiteen edistämiskeskukselta sekä Leader-rahoituksesta. Infossa rahoittajien edustajat kertovat rahoitusohjelmien erityispiirteistä, vaatimuksista ja mahdollisuuksista.
Tilaisuus järjestetään elokuvateatteri Studiossa Valveella sekä etänä Teamsin välityksellä. Studion osallistujamäärä on rajallinen. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä, osallistutko tilaisuuteen paikan päällä vai etänä. Paikan päällä osallistuvilla on halutessaan mahdollisuus jäädä Taiteen edistämiskeskuksen järjestämään hakuklinikkaan noin klo 15–16.
Voit ilmoittautua tilaisuuteen tästä linkistä.
Aikataulu:
13:00 Tervetuloa | Hanna Jakku, projektipäällikkö, Oulun kaupungin kulttuuripalvelut
13:10 Oulun kaupungin kehittämissalkut ja rahoitusmahdollisuudet kulttuuritoimijoille | Sari Hyvärinen, ohjelmakoordinaattori, Oulun kaupungin konsernipalvelut
13:30 Pohjoismainen kulttuurirahasto | Nina Leppänen Rickert, vanhempi erityisasiantuntija (etäyhteys)
14:00 Leader-rahoitus | Elina Seppälä, Leader-neuvoja, Oulun seudun Leader ry (etäyhteys)
14:20 Yleiskatsaus Taiteen edistämiskeskuksen apurahoihin ja avustuksiin | Hanna Susitaival, erityisasiantuntija
14:50 Etäyhteys päättyy, paikan päällä olevat voivat halutessaan osallistua Taiken hakuklinikkaan klo 15–16
Lisätiedot: Projektipäällikkö Hanna Jakku, 050 3468 537, hanna.jakku@ouka.fi ja osallisuuskoordinaattori Mirja Syrjälä, 040 502 9633, mirja.syrjala@oulu2026.eu.
Tervetuloa kuulemaan rahoitusvinkkejä & -faktaa suoraan rahoittajilta!
klo 15.30 Kulttuuritalo Valveen kahvila Paljetti (Hallituskatu 7)
Tapahtumaneuvola
Tökkiikö tapahtumajärjestelyt? Mietityttääkö tapahtumakalusto, rahoitus tai lupa-asiat? Vai kaipaatko kenties apua sopivan tapahtumapaikan löytämiseen? Oulun kaupungin tapahtumatiimiläiset auttavat sinua pop up -tapahtumaneuvolassa Valveen Paljetissa.
klo 17–18 Kulttuuritalo Valveen kahvila Paljetti (Hallituskatu 7)
Design Thinking Open Mic x Kaupunkimme-festivaali
Design Thinking Open Mic jalkautuu Kaupunkimme-festivaaliin! Tapahtuman puheenvuoroissa yhdistyvät muotoiluajattelu sekä kaupunkisuunnittelu. Tämän kerran puhujamme ovat Kristiina Nurmenniemi sekä Johannes Helama. Alla tarkemmat esittelyt heistä sekä puheenvuoroista.
Johannes Helama
Työpöydälläni on tällä hetkellä seuraavat ongelmat, "Miten kehittää kuntaa / kaupunkia yhdessä asukkaiden kanssa? Ja miten tämä liittyy siihen, että onnistutaan käymään keskustelua tärkeistä ja merkityksellisistä asioista?"
Olen oppimatkalla, jossa pyrin mahdollistamaan sen, että keskustelukumppanini valitsee ensin oman arkensa kannalta merkityksellisimmät keskustelunaiheet, jonka sen jälkeen voimme jatkaa keskustelua tähän aiheeseen liittyvien lisäkysymysten avulla.
- Ja haluan varmistaa, että näiden keskusteluiden avulla syntynyt ymmärrys asukkaiden arjesta on sellaista, että se tuottaa oikeasti uusia oivalluksia ja sitä voidaan hyödyntää kunnan / kaupungin päätöksenteossa.
Omaa oppimispolkuani olen kulkenut viimeksi viiden kunnan yhteisessä Valtiovarainministeriön rahoittamassa Open Agenda -hankkeessa, ja jatkan sitä nyt Oulun Liikekeskus ry:llä Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -projektissa.
Kristiina Nurmenniemi
Kristiina työskentelee nykyisin palvelumuotoilijana digitaalisten palveluiden suunnittelutoimistossa. Hänen puheenvuorossa pureudutaan tarinoiden ja esimerkkien kautta miten palkitussa Iin kaupunkimuotoiluprojektissa kehitettiin parempia arjen palveluita yhdessä kunnan, yritysten ja kuntalaisten kanssa muotoilua hyödyntäen. Puheenvuorossa yhdistyvät kokeilemalla kehittäminen, asiakaslähtöisemmät kuntapalvelut ja ilmastonmuutoksen hillitseminen. Euroopan Komissio palkitsi projektin Euroopan parhaana ilmastotyönä RegioStars -kilpailussa, joka nostaa esiin innovatiivisia ja innostavia projekteja, joista voisi saada mallia myös muualla Euroopassa.
klo 18 Kulttuuritalo Valveen kahvila Paljetti (Hallituskatu 7)
Kohti kauniimpaa kaupunkia -kirjan lukupiiri
Lukupiiri ajankohtaisesta ja erityisesti sosiaalisessa mediassa keskustelua herättäneestä kirjasta, jonka keskiössä on viihtyisä rakennettu ympäristö ja kaunis arkkitehtuuri. Lukupiiri on osa Kaupunkimme-festivaalia ja sen toteuttaa Oulun Liikekeskus ry:n ja Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -projekti, jonka rahoittajana ovat Pohjois-Pohjanmaan Liitto (EAKR) ja Oulun kaupunki.
MIKSI LUKUPIIRI JÄRJESTETÄÄN?
-
On mielenkiintoista pohtia, miksi kauneuden tavoittelua korostava aihe on noussut esille juuri nyt.
-
Keskustelu avaa meille sitä, miksi aiheesta käytävä keskustelu helposti kärjistyy ja miksi se herättää niin paljon tunteita.
-
Voimme yhdessä pohtia, kuinka totta kirjan esittämät väitteet ovat.
-
Meidän ei tarvitse olla asioista aina samaa mieltä, mutta ymmärrys siitä, miksi joku toinen ajattelee toisella tavalla vie asioita eteenpäin.
-
Olisi hienoa pystyä luomaan keskusteluyhteys rakennettua ympäristöä luovien ammattilaisten ja tavallisten kaupunkilaisten välille.
OTE KIRJAN ESITTELYSIVUILTA:
"Kaupunkiympäristössämme tapahtuvat muutokset herättävät usein suuria tunteita ja kirvoittavat kiivasta keskustelua. Pitäisikö nykyarkkitehtuurissa ottaa vaikutteita historiallisista tyyleistä vai pyrkiä luomaan alati uutta ja oman aikansa näköistä? Miten meitä ympäröivä kaupunkitila vaikuttaa meihin ja onko kauneus vain katsojan silmässä? Arkkitehtuurin muovaama kaupunkitila on osa meidän kaikkien jokapäiväistä elinympäristöä, ja siellä tapahtuvat muutokset vaikuttavat meidän kaikkien henkiseen hyvinvointiin ja elämään."
Linkki: https://www.kohti-kauniimpaa-kaupunkia.fi/
MITEN TILAISUUS TOIMII?
Lukupiirissä on neljä panelistia, jotka ovat lukeneet kirjan etukäteen (jos olet saanut kirjan käsiisi, voit lukea sen myös itse). Panelistit ovat valinneet kirjasta sitaatteja (tai kuvakaappauksia), jotka haluavat nostaa esille. Keskustelua viedään eteenpäin näistä sitaateista keskustellen. Yleisö voi osallistua keskusteluun.
Keskustelussa mukana:
Työkseen taloja ja kaupunkitiloja suunnitteleva Virve Väisänen (LUO Arkkitehdit) pohtii mielellään, millaisista aineksista hyvä kaupunkiarkkitehtuuri koostuu.
Lähes 30 vuotta Galleria Harmajaa vetänyt ex-galleristi ja kaupunki-esteetikko Tarja Myllyaho.
Kaupunkisuunnittelun opiskelija ihmisen mittakaavasta kaupunkia fiilistelevä yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun suuntautunut arkkitehti ja väitöskirjatutkija Anni Väisänen, joka vaikuttaa myös nuorista arkkitehdeistä koostuvassa jeesjeesgood-kollektiivissa.
Janita Jämsen on ilmoittautunut paneeliin Arkkitehtuurikapina FB-ryhmän kautta. Hän on taustaltaan kaupunkikulttuurin tuottaja, mutta myös kohtuullisen tuore Urban Studies and Planning -maisteriohjelman edelläkävijä.
Keskustelua sitaatista toiseen kuljettaa projektipäällikkö Johannes Helama Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -projektista Oulun Liikekeskus ry:ltä.
PERJANTAI 26.5.2023
klo 14.00–16.00 Kulttuuritalo Valveen kahvila Paljetti (Hallituskatu 7)
Kaupunkimme-keskustelu: Miten taklata kaupunkikehittämisen viheliäisiä haasteita: Case Pikisaari
Oulujoen suistossa sijaitsevan Pikisaaren kaupunginosan kehittäminen on muutakin kuin kaavoitus- tai rakentamiskysymys. Alueeseen liittyy kulttuurihistoriallisia, luonto- ja virkistysarvoja sekä taiteen ja kulttuurityön asema alueen kehittämisessä. Pikisaarella on ainutlaatuinen merkitys oululaisessa kaupunki-identiteetissä ja -kuvassa, ja sen tulevaisuus herättää tunteita.
Yhteiskuntatieteet tuntevat pirullisen ongelman käsitteen, jonka mukaan jonkin asian ratkaiseminen on erityisen viheliäistä. Siihen liittyy paljon tekijöitä ja muuttujia, jotka tekevät siitä monimutkaisen ja -tahoisen. Usein se sisältää erilaisia arvoja ja näkökulmia, jotka ovat poikkiyhteiskunnallisia, laaja-alaisia ja ajassa muuttuvia. Pikisaari on keskustelun tapausesimerkki.
Keskustelussa pohdimme, miten merkityksellisten paikkojen identiteetti säilyy ja muuttuu kaupungin kehittyessä. Millaisia ratkaisumalleja kaupunkikehittämisen pirullisiin pulmiin löytyy Oulussa? Miten tasapainoillaan kaupunkiorganisaation strategisten pyrkimysten ja paikallisyhteisön välillä? Millaista yhteistyötä se vaatii, ja kenen kanssa? Kenen tulisi olla mukana keskustelussa, ja millaisia näkemyksiä meillä on kaupunginosien tulevaisuudesta?
Keskustelemassa kulttuurijohtaja Sami Ylisaari (Oulun kaupungin kulttuuripalvelut), toimitusjohtaja Sami Helander (Potential Oy), varapuheenjohtaja Jenina Bomström (Kulttuurikiihdyttämö ry), taidemaalari Raimo Törhönen (Vanha Villatehdas ry) ja kaavoitusarkkitehti Jere Klami (Oulun kaupunkiympäristöpalvelut, kaavoitus). Keskustelun fasilitoi Hanna Jakku.
klo 16.30–18.30 Kulttuuritalo Valveen kahvila Paljetti (Hallituskatu 7)
Kaupunkimme-keskustelu: Miten taide ja kulttuuri rakentavat kaupunkia ja kaupunkitilaa?
Miten kaupunkitilaa tuotetaan? Mitä taide voi tuoda lisää prosesseihin, ja millaista kenties hyödyntämätöntä potentiaalia taiteella on?
Keskustelemassa kulttuuripalvelupäällikkö ja Kulttuuritalo Valveen johtaja FT Johanna Tuukkanen, toiminnanjohtaja ja johtava kuraattori Elisa Itkonen (ANTI-festivaali), taiteilija ja valosuunnittelija Riikka Vuorenmaa (Piste Kollektiivi) sekä arkkitehti ja väitöskirjatutkija Anni Saviaro.
FT Johanna Tuukkanen on tutkinut uuteen julkiseen taiteeseen liittyviä kuratoriaalisia käytänteitä kansainvälisessä festivaalikontekstissa kuraattorin näkökulmasta. Tuukkanen on ollut perustamassa ja johtanut kansainvälistä paikkasidonnaista nykytaidefestivaalia ANTI - Contemporary Art Festivalia Kuopiossa kahdenkymmenen vuoden ajan, vuoteen 2021 saakka, ja tällä hetkellä työskentelee kulttuuripalvelupäällikkönä Oulun kaupungilla. Hän on kiinnostunut taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksista kaupunkikehittämisessä ja pyrkii edistämään taiteilijoiden ja kuraattoreiden osaamisen ja asiantuntemuksen hyödyntämistä viihtyisän, elävän, yhteisöllisen sekä veto-, pito- ja lumovoimaisen kaupungin rakentamisen ja kehittämisen prosesseissa.
Anni Saviaro on r&b-musiikkia, tanssia ja hevosia rakastava yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun suuntautunut arkkitehti ja väitöskirjatutkija, joka vaikuttaa myös nuorista arkkitehdeistä koostuvassa jeesjeesgood-kollektiivissa. Omassa tutkimuksessaan Anni keskittyy väestöltään supistuvien kuntien yhdyskuntasuunnitteluun ja erityisesti yhdyskuntasuunnittelun oikeutukseen ja kasvusuhteeseen.
ANTI-festivaalin toiminnanjohtaja ja johtava kuraattori Elisa Itkonen on kiinnostunut ei-materiaalisen ja väliaikaisen taiteen potentiaalista kaupunkiympäristöjen ja kaupunkiyhteisöjen rakentamisessa. Itkonen ja ANTI-festivaali haluavat olla mukana kehittämässä monialaisia yhteistyömalleja ja ylipäätään yhteistä kieltä taiteen tekijöiden ja esimerkiksi kuntien kaupunkisuunnitteluyksiköiden välillä. ANTI-festivaali on kansainvälinen nykytaiteen tapahtuma, joka keskittyy paikkasidonnaisen live art -taiteen esittämiseen Kuopion julkisissa tiloissa.
Riikka Vuorenmaa on monipuolinen taidealan freelancer, jonka koulutustausta on esittävän taiteen valosuunnittelussa ja mediakulttuurissa. Hänen erityisosaamistaan ovat paikkasidonnaisuus, tilasuunnittelu ja interventiot. Viime vuodet Vuorenmaa on keskittynyt maisemaan sitoutuneisiin, pitkäkestoisiin projekteihin. Hänen taiteellinen kiinnostuksensa kohdistuu ihmisasutuksen rajamaaston maisemiin ja elinkeinoihin sekä yhteisöiden ympäristösuhteisiin.
klo 18.30–22.00 Kulttuuritalo Valveen kahvila Paljetti (Hallituskatu 7)
Kaupunkimme X Kro.fm
KRO
Kulttuuriradio Oulu, eli tuttavallisemmin KRO.FM on Oulun oma kulttuuriradio! KRO:lla luodaan innostavaa ja rohkeaa kaupunkikulttuuria tinkimättömästi. Haluamme olla olennainen osa kaupunkilaisten identiteettiä, sillä Oulussa on Suomen DJ-pääkaupunkina* vankkaa osaamista ja mahdollisuus edelläkävijyyteen paikallisen radiokulttuurin luomisessa. Radion tekijät koostuvat paikallisista kulttuurialan ammattilaisista, DJ:stä, musiikki-intoilijoista ja taiteilijoista, jotka tekevät radiota intohimolla ja halulla edistää yhteisöllistä tekemistä sekä oululaista kulttuuria.
Koko päivän Kaupunkimme-festivaalin ohjelma lähetetään livenä radiossa 26.5. klo 14–21.45 osoitteessa https://www.kro.fm/
*Subjektiivinen tutkimus, pohjana DJ:t suhteutettuna kaupungin väkilukuun
Sunnuntain sielukkaat
Sunnuntain sielukkaat on KRO.FM:llä kerran kuukaudessa lähetettävä sielukkaaseen rytmimusiikkiin erikoistunut ohjelma, jonka toinen osapuoli Paavo Komulainen tulee soittamaan sielukasta ja tyylikästä musiikkia Kaupunkimme -klubin alkuiltaan. Illan selektiossa tullaan kuulemaan musiikkia ympäri maailman aina italo discosta brasilialaiseen funkkiin.
EMOtional: Oulu City Gal
EMOtional on Ansku ”VituEmo” Nousiaisen musiikillinen tutkimusmatka tunteiden valtamerellä ja nonsensen syövereissä. Kaupunkimme -klubilla luvassa on leikkisää kaupunkielämää, tarinoita kaduilta ja klubeilta, bängereissä rämpimistä ja tietenkin tunteikasta tykitystä!
VituEmo on musiikki-innostuja, hype girl, itkuaktivisti ja pehmeän elämän ystävä. EMOtional joka kuun toisena lauantaina klo 16–18.
LAUANTAI 27.5.2023
klo 12.00–14.00 Meri-Toppila Photo Walk & Aalto Siilo Ultimate Experience
Kaupunkimme-festivaalin valokuvakävely Meri-Toppilaan ja vierailu Factum Foundationin Aalto-siiloon
Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus kutsuu Meri-Toppilassa asuvia ja paikasta hullaantuneita paikallisoppaiksi esittelemään itselleen merkittäviä paikkoja. Luvassa on valokuvakävelyiden sarja, jossa kuvataiteilija Tuomo Kangasmaa johdattaa osallistujat katsomisen maailmaan.
Kuukausittain järjestettävät valokuvakävelyt alkavat aina klo 12 asukastupa Alvarista (Kuorimokatu 1, Oulu). Kuvakävelyihin voi osallistua spontaanisti kerran tai mukana voi olla kaikkien kävelyiden ajan. Kävelyiden aikana katsotaan ympäristöä lempeästi, kriittisesti ja uusin silmin. Kävelyiden tulokset ja kuvat koostetaan pienlehdeksi sekä näyttelyksi, joka levittäytyy Meri-Toppilan alueelle talvella 2023.
Valokuvakävelyt toteutetaan Oulun kaupungin kulttuuripalveluiden, Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen ja asukastupa Alvarin yhteistyönä. Valokuvakävelyllä mukana Tuomo Kangasmaan lisäksi myös arkkitehti Valentino Tignanelli Factum Foundationilta.
***
Photo North – Northern Photographic Centre invites Meri-Toppila residents and people who are fond of the place to be local guides to places that are important to them. There will be a series of photowalks, where visual artist Tuomo Kangasmaa will lead the participants into the world of viewing.
The monthly photowalks always start from Asukastupa Alvari (Kuorimokatu 1, Oulu). People are welcome to join for one or more Photowalks. During walks, we look at the environment gently, critically and with new eyes. The photowalks will be compiled into a zine and an exhibition that will spread across the Meri-Toppila area in the winter 2023.
The goal is to reacquaint oneself with one’s surroundings. Do we see something with new eyes, are we more merciful or unmerciful? What the pictures tell about us and our environment.
The photowalks are co-produced by the City of Oulu Cultural Services, Photo North – Northern Photographic Centre and Asukastupa Alvari. Besides Tuomo Kangasmaa, the Aalto Siilo visit is hosted by architect Valentino Tignanelli from Factum Foundation.
Klo 15.00–17.30 Liikekeskus ry ja Pikisaaren Kulttuurilaboratorio
Löytöretki Superkortteleihin
Lähde mukaan yhteiselle löytöretkelle yhtä lailla Oulun ruutukaavakeskustan nykytilaan kuin sen kaupunkikulttuurisiin mahdollisuuksiin. Tarkastelun kohteena ovat keskustan korttelit, liikennejärjestelyt, palvelut ja niiden synnyttämät tunnelmat. Löytöretken päätteeksi pohdimme sen aikana tehtyjä havaintoja Barcelonassa kehitettyä Superkortteli-ajattelumallia hyödyntäen. Löytöretki on ideologiavapaa, eikä sillä ei ole ennalta määriteltyä lopputulosta.
Löytöretken aikana pohditaan kysymystä, ovatko Superkorttelit raitiovaunun veroinen innovaatio vai vielä jotain paljon enemmän. Voit tutustua ajattelumalliin ennakolta täältä: https://www.youtube.com/watch?v=9kmIUjHL0zs
Löytöretken aikataulu:
Klo 15.00
- Startti ja Barcelonan Superkortteli-konseptin läpikäynti
- Lähtöpaikka Oulun Liikekeskus ry, Pakkahuoneenkatu 12 B, 90100 Oulu
Klo 15.30
Löytöretki ruutukaava-alueella alkaa
- Valokuvataan kaupungilla tunnelmia ja tehdään havaintoja pienissä ryhmissä
Klo 16.30–17.30
Löytöretken havaintojen läpikäynti, jossa osallistujat raportoivat löydöksensä valokuvin ja avaavat niitä muille. Lopussa pohditaan myös, voidaanko ajatusta Superkortteleista hyödyntää Oulussa kaupunkikulttuurin kehittämisen pelikirjana, ja jos kyllä, miten.
- Retken purkupaikka ja päätöspiste Kulttuurilaboratorio, Pikisaarentie 15 B1, 90100 Oulu
Löytöretki toteutetaan osana Oulun Liikekeskus ry:n ja Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -projektia, jonka rahoittajana ovat Pohjois-Pohjanmaan Liitto (EAKR) ja Oulun kaupunki.
Kulttuurilaboratorion purkutilaisuudessa tarjolla pitsaa ja muuta pureskeltavaa plus virvokkeita.
klo 18.00–19.30 Pikisaaren Kulttuurilaboratorio (Pikisaarentie 15, sisäänkäynti B1)
Kaupunkimme-keskustelu: Mistä on uudet ilmiöt tehty?
Miten luodaan karismaattisen kiehtova, valovoimainen Oulu? Mistä oululaiset ilmiöt syntyvät ja miten niitä synnytetään, jotta idean iduista kasvaa suurempia tarinoita? Millaisia ovat ne mahdollistavat tekijät, jotka auttavat luovia ihmisiä hyppäämään toimintansa kanssa uudelle tasolle? Mitä eri alat voivat oppia toisiltaan ilmiöiden luomisessa ja skaalaamisessa?
Kaupunkimme-keskustelu nostaa oululaiset tekijät esille, kokeneista konkareista tuoreisiin taitajiin. Keskustelussa pohdimme, missä on oululaisen identiteetin alkulähde, miten siitä rakennetaan kiinnostavia kaupunki-ilmiöitä ja mitä se vaatii niin toimijoilta kuin kaupungilta. Miten ilmiöitä buustataan niin, ettei identiteetti tai integriteetti kärsi? Onko kaupunkibrändäys kirosana?
Keskustelijoina tuottaja Inka Koutaniemi, tuottaja Maria Similä, Agile Coach Jaakko Jokipii sekä hengenviljelijä Haukiputaalta, maakinen martinniemeläinen, artisti-käsikirjoittaja-kirjailija Jukka Takalo. Keskustelun fasilitoi Hanna Jakku.
Tilaisuudessa tarjolla pitsaa ja muuta pureskeltavaa plus virvokkeita.